Viitorul Telefoniei Mobile

ISTORIC
Cu ocazia Sarbatorilor Pascale si sitului www.connect.ro care au deschis sezonul la premii (desi nu ma astept sa castig) cu intrebarea "Cum crezi tu ca va arata viitorul telefoniei mobile" am decis sa scriu o postare pe tema asta.
Zilnic devenim tot mai dependenti de tech..si intradevar avem nevoie de unele gadget-uri pentru a ne usura munca/viata.Ce folosim noi zilnic in afara de televizor si calculator?Da!!Avem un castigator : Telefonul mobil.Imi amintesc de vremea in care telefonul mobil nu era mai mult decat un simplu telefon, numai ca era mobil si puteai primi/trimite mesaje;era si o anumita febra a mesajelor atunci.Usor anii au trecut si au adus imbunatatiri pentru telefoanele mobile.De la ecranul one tone acum avem ecrane lcd cu 24biti culoare.De la sonerii polifonice acum avem mp3/mp4 sau alte formate audio.De la no camera la camera de pana la muuulti megapixeli pe telefon!Tehnica a evoluat.
DUALSIM(Moda sau necesitate?)
Au aparut si telefoane dualsim care permit utilizatorului sa foloseasca simultan 2 sim-uri , 2 numere de telefon din aceasi retea sau retele diferite.Aceste telefoane sunt destul de populare dar nu cred ca vor avea viitor in randul utilizatorilor de rand dar se pot adresa persoanelor ce au o afacere si care trebuie sa care mai multe telefoane la ei,pentru care aceasta poate fi o optiune excelenta;poate daca se va implementa Android sau WM pe ele de iOs nu se poate spune nimic doar daca Apple vor produce acest gen de telefon ceea ce este putin probabil.Deci pot rezista,dar o sa fie putine ca doar nu toata lumea are 2 numere,sau mai stii? sau poate apare vreo moda d'aia cocalara unde daca nu ai dualsim si nu te suna bajetii pe mai multe numere nu esti smecher!Si chiar daca nu ar aparea , cine ar avea rabdarea sa stea cu 2 numere in acelasi telefon, de ce sa platesti lunar 2 cartele fie si ele prepay daca nu le folosesti pe amandoua in aceasi masura,dapai abonament ; sunt atatea oferte la prepay si abonament, cu sute si mii de minute in retea si afara ei..pe viitor presimt voi avea 1000 minute orange si 1000 restu.In fine destul cu aberatul.
VIITORUL?
Viitorul telefoniei mobile deja este aici prin aparitia Smartphone-urilor care sunt defapt niste mini Pc-uri.Cele mai noi smartphone-uri dispun de procesoare performante dual core cu fregvente de la 1,2 ghz(asta ma face sa ma gandesc la vechiul meu procesor Amd Duron la 1,2ghz.. ce vremuri.Cine stia ca un telefon va avea un procesor mai bun ca vechiul meu Duron? Nimeni!Si fregventele tot urca...; vor aparea si fregvente mai mari).Tot evolueaza treaba si nu stim unde duce.. ei bine bariera dual core pentru telefon a fost atinsa, urmeaza bariera quad-core si cred ca numai e mult pana atunci .. in 2-3 ani vedem si quad core-uri . Cel putin dupa legea lui Murphy care zice:"Moores Law says the computing power will double in speed every 18 months but Murphy's Law says the chip won't fit your motherboard and you will need a upgrade." Atunci cand tii in mana un Smartphone gandeste-te ca tii in mana un Pc,Mp3,Mp4,Camera Foto/Video,PSP si desigur un telefon.Smartphone-urile in ziua de azi fac de toate si daca analizam putin faptul acesta , am observa ca dealungul anilor s-a incercat inglobarea in telefon a mai multor gadget-uri pentru un comfort cat mai mare, caci pentru fiecare activitate era cerut un anumit aparat/gadget asa ca au inglobat mai multe gadget-uri in telefon si am ajuns la smartphone. Decat sa cari 8 chestii dupa tine mereu mai bine cari unul singur .Asa ca smartphone-ul zic eu este un mai multe in 1,un fel de Persil 3 in 1 numai ca acesta este un de toate in 1.Intelegeti voi:))
OPERATING SISTEM (OS) - SISTEM DE OPERARE (SO)
Decand au iesit pe piata smartphone-urile au beneficiat de diferite sisteme de operare(OS-uri) acestea depinzand de telefon si firma producatoare. In prezent avem iOS-ul de la iPhone care a revolutionat modul in care arata un sistem de operare mobil , Android-ul de la Google , Windows Mobile de la Microsoft , Blackberry Os de la Blackberry,NOS de la nokia.
Ei bine acum care e cel mai bun? Care va domina piata? Din start spun Google(Android). De ce spun Android? Pentru ca este cel mai fiabil Os + Google au o politica foarte jegoasa + ca vor evolua fast cred ca vor integra cloud-ingul si pe Android + se gaseste foarte usor si pe telefoane cu preturi mici gen 700Ron, E clar ca Google vrea sa acapareze si piata mobila prin telefoanele cu sistem de operare Android. Face cam ce face un iOs,Windows Mobile numai ca pretul telefoanelor pe care se gaseste il va face sistemul de operare dominant pe piata utilizatorilor de smartphone-uri.El se mai gaseste si pe tablete ca si iOs-ul sau Windows Mobile.
TABLETELE(si nu aspirina)
Tabletele au aparut in principiu ca o alternativa la entertainment, lumea le foloseste la surfat net-ul, sa citeasca o stire,sa se uite la un film/poze, sa se joace diferite jocuri pentru platformele respective, un fel de psp cu display mare si touchscreen/multitouch.Pe viitor tabletele s-ar putea extinde si in domeniul telefoniei.
Despre tablete luand problema in detaliu pot spune ca tabletele nu pot fi o solutie la telefonia mobila de ce? pentru ca au un display mare (sa zicem ca o tableta din viitor destinata telefoniei mobile va avea un display de 5 inci .. unde il putem pune? in buzunar? e destul de mare si atunci ce facem? ne luam gentute? nooo),consumul este mare.. o tableta are o autonomie de 10 -12 ore deci o sa incarcam la greu si o sa umblam cu incarcatorul dupa noi si nimeni nu cred ca ar suporta sa incarce din 12/24 de ore cand toata lumea cauta telefoane cu autonomie mare a bateriei,doar daca acestea isi vor reduce dimensiunile si atunci nu putem sa ii mai spunem tableta deoarece o sa fie la fel de mica ca un smartphone cu touchscreen si deja smartphone-ul face aproape ce face si o tableta si daca nu face .. peste cativa ani sigur o sa faca.Piata telefoanelor mobile in viitor va fi a smartphone-urilor iar os-ul dominant de pe smartphone-uri va fi sigur
Android.
Image and video hosting by TinyPic
GIGANTII SMARTPHONE-urilor
Batalia se duce de cativa ani intre Samsung,Apple,LG,HTC,Blackberry .Sa vorbim putin despre fiecare in parte.
Apple - ca incepe cu litera A.
Apple asa cum am spus si mai sus ,a revolutionat modul in care arata un UI de telefon.Felul in care arata un Smarphone si ceea ce poate face.Intradevar un producator ce a revolutionat telefonia mobila.Dar totusi scump la vedere din pricina pretului,cel putin la noi.
SAMSUNG
Samsung este unul dintre producatorii de electronice si gadget-uri ce a venit cu preturi mici si competitive la aceasi performanta ca multi giganti ce ofera aceleasi telefoane cu aceeasi performante.
LG
Lg a fost unul dintre producatorii de electronice/gadget-uri ce a intrat puternic pe piata prin:
1.Preturi mici
2.Inovatii si tehnologii pe gadget-uri gen : cand a aparut LG Viewty avea o camera de 5mp cu o calitate extraordinara ce putea filma in 480p,acum cativa ani buni . In prezent LG a anuntat noul procesor Dual-core 1GHz ARM Cortex-A9.Nu ii va lua mult pana il va lansa pe piata.
BLACKBERRY
Vorbind de Blackberry vorbim de un producator cu vechime in segmentul Smartphone.Cu un Os propriu si un mod unic de a utiliza Blackberry-ul datorita rotitei acelea pe lateral,sincer?Nu exista alte telefoane ca si Blackberry cel putin nu am vazut gadget-uri de la alti producatori care sa imite modul de utilizare al Blackberry sau look-ul acestora.Blackberry ramane un tatic al Smartphone-urilor,dar la fel de scump ca si Apple.
Tragem linie si spunem asa: Dintre toti raman Apple,LG si Samsung.
LG si Samsung vor avea numai de castigat deoarece:
1.Au preturi foarte bune.
2.S-au afiliat cu Google si pe liniile lor de productie ies telefoane cu sistem de operare Android.
Acum nu zic ca Apple nu este o marca buna sau chestii de genu'.Dar cu criza asta care cred ca nu se va sfarsi curand.. spun ca Lg si Samsung vor avea de castigat.
Exemplu dat fiind LG Optimus One care se gaseste la un pret de 700Ron; fata de cea mai ieftina optiune de la Apple este de 2 ori mai ieftin, iar daca doriti ceva de top puteti sa achizitionati Samsung Galaxy S care se bate pentru titlu cu iPhone4 ;unde din start castiga cu pretul , fiind la fel de performant ca si un iPhone4 ,deci putem spune ca Samsung este un Apple breaker! LG dintotdeauna au oferit telefoane la preturi bune,avand in vedere calitatea telefoanelor si cum se misca la ora actuala un telefon de la ei pot spune ca ei vor domina piata smartphone-urilor alaturi de Samsung. Oricine poate sa-si permita acel smartphone cu sau fara abonament, fie el de la LG sau Samsung.Si vorba aia : Google is going to rull the world.Asa ca in viitor LG si Samsung vor acapara piata telefoanelor mobile impreuna cu Android-ul de la Google iar tabletele vor ramane o modalitate de entertainment mai mobila,mult mai mobila decat laptopul ;oamenii vor citi de pe tablete stirile si nu de pe ziare astfel rezolvandu-se problema cu copacii si hartia .Tableta promite multe si o sa ajunga sa inlocuiasca laptopurile pe viitor.Asa vad eu viitorul.Tu cum il vezi?
CONCLUZII SI CONTUZII
Google is going to rull the world!!!! si asta curand. Lucrurile o sa stea cam asa:
Telefoanele vor fi inlocuite de sooper dooper Smartphoane!
Tabletele vor inlocui laptop-urile si asta pt mobilitate si entertaiment!
Samsung si LG o sa fie brand-uri dominante.. cel putin pe piata romaneasca
SI DA GOOGLE IS GOING TO RULE THE WORLD! Deja o conduc!
Pentru informatii de ultima ora din domeniul telefoniei mobile si nu numai recomand Connect.ro

5 comentarii:

Anonim spunea...

apple is going to rule the world!

Anonim spunea...

http://www.youtube.com/watch?v=Ih8DsXAZgNM =))

Militaru Cristian spunea...

Nu cred ca apple o sa fie dominant in viitor,produsele de la apple au o anumita istorie cu preturile, intradevar sunt de calitate dar preturile sunt mari.Pe viitor Samsung si Lg vor fi dominanti si Os-ul desigur va fi ANDROID(google is going to rule the world!! :))

Marian spunea...

Ai uitat de HTC!!!

Militaru Cristian spunea...

HTC e nesemnificativ. E scump si el si WM are destule probleme inca.

Trimiteți un comentariu